Yleinen

Kuinka pitää hampaat kunnossa kotikonstein

Hampaiden hoitaminen saattaa olla joillekkin aikuisillekkin vaikea saada normaaliksi tavaksi. Mutta välillä pelkkä harjauskaan ei riitä ehkäisemään kaikkia reikiä, sekä likaa. On myös olemassa pieniä kikkoja takaamaan hampaiden hohtavuuden, jotka pystyt tekemään kotona sekä pienillä arjen valinnoilla.

Erilaisia hammasharjoja
Millaista hammasharjaa sinä käytät?

Pese huolella
Hampaiden pesuun kannattaa käyttää aikaa. Vähintään hampaita kannattaisi harjata 2-3 minuuttia, käyttäen fluoria sisältävää hammastahnaa. Pesu kannattaa myös tehdä huolellisesti ja oikein. Käytä pehmeää hammasharjaa ja ole hellävarainen, ettet ärsytä ikeniäsi. Harjaa hampaat järjestelmällisesti edeten takaa eteenpäin. Harjan tulisi olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten, että se koskettaa hampaita sekä ikeniä. Ikenen reuna on tärkein puhdistettava kohta harjauksessa. Älä pese hampaitasi heti ruokailun jälkeen, sillä se vaurioittaa hammasta. Harjaa myös kieli, sillä kieli imee paljon värjääviä aineita, ja vaikka pesisit hampaasi kunnolla, ilman kunnollista kielen pesua altistuu hampaasi värjäymille.

Käytä hammaslankaa
Hammaslangan käyttö unohtuu helposti, mutta on tärkeä osa hampaiden hoitoa ja harjausta. Lankauksesta pitäisi tehdä jokapäiväinen rutiini. Hammasvälejä ei saa puhtaaksi pelkällä harjalla. Hammaslanka poistaa tehokkaasti plakkia hampaiden välistä. Hammaslankaa on saatavilla eri makuisina ja muotoisina. Kysy hammaslääkäriltäsi mikä sinulle voisi olla paras vaihtoehto.

Hammaslanka
Hammaslankaa kannattaa käyttää

Suuvesi
Hampaiden harjauksen, ja hammaslangan käytön jälkeen on hyvä purskuttaa suu vielä suuvedellä. Suuvesi antaa lisä suojaa hampaille. Lue kaupassa miten suuvesi vaikuttaa, sillä niitä valmistetaan moneen käyttöön. Suuvettä voi käyttää myös ruokailun jälkeen, varsinkin jos se sisältää fluoria. Jos tilapäisesti et pysty pesemään hampaitasi, käytä suuvettä, jotta saat suun edes jotenkin puhdistettua.

Vältä värjääviä juomia ja ruokia
On olemassa paljon hampaita värjääviä juomia ja ruokia. Varsinkin vahingoittuneet hampaat tummenevat helpommin. Värjääviä juomia ovat esimerkiksi kahvi, tee ja punaviini. Makeat ja happamat juomat siis värjäävät hammasta eniten. Ruoista pahimmiten värjääviä ovat punajuuri sekä salmiakki ja mustikka. Kahvia ja teetä ei siis kannata litkiä pitkin päivää, varsinkin jos hampaasi ovat valmiiksi vaurioituneet.

Välttele valkaisuja
Hampaiden valkaisut eivät tee hyvää hampaille. Hammaslääkärissä se on hieman turvallisempaa, mutta pidä hampaasi valkoisena pelkästään harjaamalla ja hoitamalla ne oikein. Jos kuitenkin haluat tehdä hampaiden valkaisun, tee se hammaslääkärissä tuvallisesti. Kotivalkaisu aineet saattavat olla vaarallisen vahvoja, varsinkin ulkomailta tilatut tuotteet, jotka saattavat sisältää peroksidia tai on valmistettu täysin ilman viranomaisten valvontaa. Jätä myös koti ”kikat” väliin. Älä siis harjaa hampaitasi suolalla ja ruokasoodalla, sillä se vain vaurioittaa hammasta. Jos välttämättä haluat kuitenkin valkaista hampaitasi, suosittelemme pääkaupunkiseudulle suuntaamista. Helsingissä hampaiden valkaisua tarjoaa useat taitavat yritykset, joihin uskaltaa luottaa. Muista kuitenkin kohtuus tässä!

Käytä sähköhammasharjaa
Sähköhammasharja on huomattavasti tehokkaampi kuin käsikäyttöinen hammasharja. Sähköhammasharjalla pääset ahtaampiin paikkoihin helpommin ja se poistaa plakkia enemmän kuin tavallinen hammasharja. Käytä sähköhammasharjassakin pehmeää päätä, ja harjaa hampaasi tavalliseen tapaan, huolellisesti ja aloittaen järjestelmällisesti takahampaista. Sähköhammasharjoissa on myös ajastimet, jotta tiedät kuinka pitkään olet harjannut.

Käytä xylitoli purukumia
Päivisin, esimerkiksi aterian jälkeen, on hyvä laittaa suuhun xylitoli purukumi tai pastilli. Purukumin tai pastillin syöminen aterian jälkeen neutralisoi happohyökkäyksen. Lisäksi purukumin tai pastillin syöminen saattaa heikentää makeanhimoa, joka taas säästää hampaitasi. Purukumin pureskelu puhdistaa myös hampaiden pintoja.