Yleinen

Mistä kaikesta terveet elämäntavat koostuvat?

Terveet elämäntavat eivät ole pelkästään liikunta ja hyvä ruokavalio. Ne ovat kuitenkin ne tärkeimmät. Päihteiden runsas käyttö ja tupakointi ovat terveellisen elämäntavan vastakohtia. Myös suun terveydestä on tärkeää huolehtia ja välillä käydä tarkastuttamassa että kaikki on hyvin. Myös muun kehon terveyden tarkastuskäynnit ovat tärkeitä, jotta tietää elää itselle terveellisellä tavalla.

Liikunta

Liikuntaa

Luonnossa liikkuminen on yksi parhaista tavoista edistää terveyttäsi

Liikunta ja oikeanlainen liikkuminen on hyvin tärkeää, jos haluaa pysyä terveenä. Liikunta on hyvää mielelle ja poistaa stressiä. Se voi myös estää sairaaksi tulemista ja sen avulla mahdollinen liian korkea verenpaine laskee. Liikunta ehkäisee monien tautien puhkeamista esimerkiksi aikuisiän diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksia. Liikuntaa pitää harrastaa säännöllisesti, jotta sillä saa ylläpidettyä terveyttä.

Ravinto

Kun liikkuu tarpeeksi, voi syödä enemmän lihomatta. Ei kuitenkaan kannata syödä mitä tahansa. Terveellisesti syöminen ei ole mitään helppoa. Aina tulee jotain uutta tietoa mitä pitäisi syödä ja mikä ei ole terveellistä ravintoa. Kuitenkin kun syö paljon eri kasviksia ja hedelmiä sekä paljon kuituja ei voi mennä valinnassa pieleen. Sanotaan myös että punaisen lihan syöminen ei ole terveellistä. Kannattaa muistaa kuitenkin että mikään ei ole terveellistä jos sitä syö liikaa tai liian usein. Monipuolinen syöminen on tärkeää.

Säännölliset terveystarkastus- ja hammaslääkärikäynnit

Jos ei koskaan käy lääkärissä ei voi tietää onko täysin terve. Liikunta ja terveellinen ravinto ei aina tarkoita että pysyisi terveenä. Suvussa voi olla vaikka verenpainetaudin rasite ja joutuu aloittamaan lääkkeen syönnin kaikista terveellisistä elämäntavoista huolimatta. Terveyden kannalta on tällöin parempi syödä lääkettä kuin antaa verenpaineen olla koholla. Samalla tavalla vaikka huolehtisi kuinka hyvin suun puhtaudesta niin välillä pitää käydä hammastarkastuksessa. Huonosti hoidettu suu on riski myös yleisterveydelle ja voi aiheuttaa jopa sydän- ja verisuonitauteja. Jos suu on tulehtunut, sen epäillään lisäävän jopa aivoinfarktin, aivoverenkiertohäiriöiden ja aivoverenvuodon riskiä.

Päihteet ja tupakka

Päihteiden liikakäyttö ja tupakointi ovat erittäin vaarallisia terveydelle. Jos haluaa elää terveellisesti, niin tupakoida ei kannata ollenkaan ja alkoholia pitää ottaa vain kohtuullisesti. On vaikea määritellä mikä määrä alkoholia on kohtuullista. On todettu että punaviini on hyväksi sydämelle, kun sitä juo lasillisen päivässä. Oluttakin pidetään välillä terveellisenä, koska siinä on esimerkiksi viljaa ja B-vitamiinia. Näitä saa kyllä muustakin kuin oluesta, joten ei ole tarpeellista juoda tämän takia olutta joka päivä.

Lepo ja uni
Nukutko riittävän hyvin?

Unettomuus

Liikunnan puute aiheuttaa unettomuutta. Alkoholin nauttiminen aiheuttaa unettomuutta. Raskas ruoka aiheuttaa unettomuutta. Unettomuus ei ole terveellistä vaikka liikkuisi ja söisikin terveellisesti. Se aiheuttaa sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita. Pelkästään nukkuminen ei riitä vaan unenlaadun pitää olla hyvää. Hyvä sänky ja tyyny sekä peitto auttavat nukkumaan hyvin. Lapsilla taas apuvälineet kuten unipussit parantavat unen laatua. Makuuhuoneen ilmanlaatu ja vähän matalampi lämpötila kuin muissa huoneissa auttaa myös. Joskus nämä yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihinkaan ei auta vaan kannattaa käydä juttelemassa tästä lääkärin kanssa. Lääkäri voi auttaa selvittämään miksi ei saa unta tai on nukkumisesta huolimatta väsynyt.

Mielenterveys

Kaikki epäterveelliset elämäntavat voivat vaikuttaa epäsuotuisasti mielenterveysteen. Mielenterveyttä voi parantaa myös monella muulla tavalla. Ystävien tapaaminen saa usein paremman mielen ja jokin mukava harrastus. Elämässä ei siis kannata pelkästään käydä töissä, syödä ja nukkua. Mielen terveenä pysyminen on myös tärkeää. Jos masentuu, niin helposti sairastuu myös muihin sairauksiin. Terveelliset elämäntavat ovat siis liikunta, oikea ruokavalio, riittävä uni, mielekäs tekeminen ja tupakoimattomuus sekä säännölliset terveystarkastukset. Kannattaa myös muistaa kohtuus kaikessa. Liika liikkuminen tai nukkuminen ei nekään ole terveellistä.