Yleinen

Mitä hyötyä on olla iso mies?

Isokokoisuudesta on sekä hyötyä että haittaa. Kun kyseessä ovat oikein isot koot, miehet joutuvat usein teettämään pukunsa räätälillä ja tilaamaan kenkänsä ulkomailta. Moni ajattelee, että iso mies saa olla rauhassa kaiken maailman suunsoittajilta ja huutelijoilta, sillä kukaan ei uskalla härnätä raamikasta körilästä. Itse asiassa totuus on kuitenkin usein varsin toisenlainen. Humalassa monille suomalaismiehille syntyy tarve pullikoida ja mittailla voimiaan. Isokokoinen mies on hyvin usein se kohde, sillä alkoholi saa kuvittelemaan, että olisi hienoa pyyhkiä tuolla kaapinkokoisella miehellä lattiaa – ja vaikkei pärjäisikään tappelussa, ei niin isolle miehelle olisi häpeä hävitä. Monet isot miehet tietävät, millaista on, kun heitä härnätään viikonloppuna nakkikiskan jonossa, ja se on heistä perin juurin ärsyttävää. Useimmat isot miehet ovat rauhallisia ja sopuisia, eivätkä halua alkaa tapella turhan päiten.

Toki löytyy myös aggressiivisia isoja miehiä, aivan kuten löytyy myös tasapainoisia ja rauhan aatteen kannalla olevia pienikokoisia miehiä. Lancashiren yliopiston tutkijat ovat sitä mieltä, että Napoleonin syndrooma on pelkkä myytti.

Pienen miehen ongelma eli Napoleonin syndrooma

Pienen miehen ongelma eli Napoleonin syndrooma viittaa tietenkin entiseen Ranskan hallitsijaan Napoleon Bonaparteen, joka oli hyvinkin vallanhimoinen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen taipuvainen.  Pienillä miehillä on elämässä enemmän vastoinkäymisiä, mutta pieni koko ei välttämättä aiheuta huonommuuden tunnetta, suuruudenhulluutta ja väkivaltaista käyttäytymistä, kuten aiemmin on ajateltu. Tutkimuksissa huomattiin, että pienikokoiset miehet itse asiassa olivat vähemmän provosoitavissa väkivaltaiseen käytökseen kuin normaalikokoiset. Nyt kun siis on todistettu, etteivät pienet miehet ole ärhäköitä, osaamme suhtautua epäluuloisemmin myös kaikkiin isokokoisiin miehiin liittyviin ennakkokäsityksiin ja olettamiin.

Isokokoisuuden mukanaan tuomia hyviä puolia

Pariskunta juhlissa

Usein sanotaan, että koolla ei ole väliä, mutta siitä huolimatta monet  naiset tuntuvat karsastavan lyhyitä miehiä. Monikaan nainen ei halua parisuhdetta itseään lyhyemmän miehen kanssa. Joillekin naisille on tärkeää, että he voivat käyttää korkokenkiä, eivätkä sittenkään ole miestään pidempiä. Tämä useimmiten onnistuu, sillä suomalaismiehet ovat keskimääräisesti 13 cm naisia pidempiä, sillä naisten keskipituus on nykyään 167 cm ja miesten 180 cm.

Nainen pyrkii alitajuisesti etsimään sopivinta suojelijaa ja vahvinta urosta, joka pystyy varmasti pitämään naisesta ja tämän synnyttämistä lapsista huolta. Isokokoisuutta pidetään todisteena siitä, että mies kykenee ja jaksaa hankkia ruoka sekä puolustautua petoja tai vihollisia vastaan. Jos naaras suosii isokokoista urosta, hän saa todennäköisemmin hankittua paremmat geenit jälkeläisilleen, sillä geneettiset ongelmat ja sairaudet saattavat näkyä pituuskasvussa. Ison miehen geenit ovat siis halutumpia kuin pienikokoisten miesten geenit, sillä evoluutiomme ei ole vielä siinä pisteessä, että esimerkiksi älykkyysosamäärä tai päässälaskutaito houkuttelisi naaraita.

Pitkää ja isokokoista miestä pidetään edelleen ”normaalina”. Lyhyt ja hento poika herää tiedostamaan puutteensa viimeistään siinä vaiheessa, kun hänet raahataan lääkäriin. Varsinkin kiekkohullut isät vievät poikansa hyvin helposti lääkäriin selvittääkseen, kuinka poika saataisiin kasvamaan senttejä ja massaa nopeammin. Lääkärit eivät määrää kasvuhormoneja kuin vain sellaisissa tapauksissa, missä se on ehdottoman välttämätöntä, mutta lapsen itsetuntoon jatkuva koosta puhuminen voi tehdä arven.

Pieniä poikia saatetaan kiusata, mutta toisaalta myös isokokoiset ja muita painavammat pojat joutuvat helposti kiusaajien hampaisiin. Pienet pojat pärjäävät kaveriporukassa usein suulaudellaan, ja useimmat isokokoiset pojat löytävät omat selviytymiskeinonsa. Lisäksi on havaittu, että isot miehet tuppaavat olemaan pieniä miehiä paremmin palkattuja. Isokokoinen mies vaikuttaisi kuitenkin selviävän elämästä helpommalla kuin pienikokoiset lajikumppaninsa: vanhemmat eivät seuraa senttejä ja raahaa lääkärintutkimuksiin, puolisokin vaikuttaisi olevan helppo löytää ja on näyttöä myös sille, että iso koko ennakoi taloudellista menestystä.

Isokokoisuuden mukanaan tuomia huonoja puolia

Pitkä mies, pieni auto

Onko isokokoisuudessa huonoja puolia? Iso koko rajoittaa ainakin jonkin verran ammatinvalintaa. Liian pitkä mies ei käy esimerkiksi lentäjäksi. Ammattiautoilukin voi olla hankalaa isokokoiselle miehelle, tai ammatit, joissa on muutoin ahtauduttava pieneen tilaan pitkäksi aikaa. 

Sekin on otettava huomioon, ettei isojen miesten vaatteita ole liikaa tarjolla. Normaalikokoinen mies voi ostaa vaatteensa automarketista samalla kuin maitonsa ja leipänsä, mutta tavaratalojen, halpahallien ja vaatekauppojen kokovalikoima loppuu usein XXL-kokoon. Onneksi Suomessa toimii nykyään verkkokauppoja, joista löytyy jopa 8XL-kokoisia vaatteita.