Arki, Koti, Sairaudet, Terveys

Näillä viidellä vinkillä pääset eroon finneistä kotikonstein

Finnejä tulee joskus jokaiselle ikään ja ihotyyppiin katsomatta. Ne johtuvat tukkeutuneista ja tulehtuneista talirauhasista. Näppylät voi usein kuitenkin nujertaa hellävaraisesti kotikonstein näitä viittä kultaista neuvoa noudattamalla!

1. Luo päivittäinen puhdistusrutiini

Säännöllinen ihonhoito on finnienvastaisten taistelun a ja o. Puhdista kasvot aamuin illoin omalle ihotyypillesi sopivalla puhdistusaineella. Myös kasvoveden käyttö kannattaa, sillä se poistaa viimeiset meikinjäämät ja valmistaa ihon kosteuttavalle tuotteelle.

Kunnollinen puhdistus on tarpeen, vaikka et käyttäisi meikkiä. Iholle kertyy talia ja epäpuhtauksia, jotka tukkivat ihohuokosia ja luovat ihanteelliset kasvuolot näpyille.

Muista myös kuoria iho pari kertaa viikossa, sillä kuorinta poistaa kuollutta solukkoa ja estää talirauhasten tukkeutumista. Tehohoitona kannattaa käyttää viikottain sopivaa kasvonaamiota.

Puristella finnejä ei kannata koskaan! Puristamiseen liittyy aina riski tulehtumisesta ja ihon arpeutumisesta.

2. Muista kosteuttaa – myös rasvainen iho!

Kun finnit kiusaavat, yksi pahimmista virheistä on lopettaa kosteusvoiteen käyttö. Jos iho ei saa kaipaamaansa kosteutusta, se yrittää tasata tilanteen tuottamalla yhä lisää talia – ja lopputuloksena on luultavasti lisää näppyjä.

Jos iho on kovin rasvainen, sille kannattaa valita öljytön voide. Kuiva iho tarvitsee täyteläisemmän tuotteen finneistä huolimatta.

Kaikki ihonhoitotuotteet tulisi valita oman ihotyypin ja ihon kunnon mukaan. Esimerkiksi ikääntyneelle iholle tarkoitetut tuotteet voivat jopa pahentaa näppyongelmaa nuorella iholla ja liian kuivattavat tuotteet saavat ihon oman talinerityksen riemastumaan.

3. Putsaa puhelin ja vaihda tyynyliina usein

Ihminen koskettelee kasvojaan päivän aikana jopa yli 2000 kertaa – eikä takuuvarmasti joka kerran vastapestyillä käsillä. Lähes yhtä usein kosketaan puhelimeen, joka sitten nostetaan poskea vasten korvalle useita kertoja päivässä…

Yksi hyvä keino päästä eroon finneistä kotikonstein on vähentää ihon bakteeripommitusta. Vältä siis kasvojen hieromista ja koskettelua, desinfioi puhelin säännöllisesti ja muista vaihtaa tyynyliina viikoittain. Myös huivit ja takinkaulukset kannattaa pitää puhtaana.

4. Huolehdi itsestäsi ja rentoudu

Mihinpä eivät terveelliset elämäntavat auttaisi? Ihon kuntoon niillä on silminnähtävä vaikutus.

Valitse lautaselle kasviksia ja hyviä rasvoja, ja vältä roskaruokaa. Juo vettä 1–2 litraa päivässä. Riittävä vedensaanti huolehtii ihon kosteustasapainosta ja kuona-aineiden poistumisesta elimistöstä.

Tupakoinnin lopettaminen on fiksua myös ihon kannalta. Tupakointi heikentää pintaverenkiertoa ja hidastaa tulehdusten, eli myös finnien, paranemista.

Moni huomaa, että naama alkaa kukkia, kun töissä on kiirettä tai opiskelut venyvät pikkutunneille. Stressikin on hormoni, ja hormonitoiminnan heilahtelut vaikuttavat finnien syntyyn. Stressin välttäminen, riittävä uni ja liikunta ovat avain myös ihon hyvinvointiin. Tämä on erityisen tärkeää ennen suuria juhlia, kuten vaikka hääjuhlaa.

5. Älä purista, vaikka haluat nopeasti eroon finnistä

Entäs kun kuitenkin käy niin, että kauan odotetut juhlat on tulossa ja edellisiltana otsalle kohoaa painovoimaa uhmaava mollukka?

Moni on kokeillut hammastahnaa tai muita kuivattavia kemikaaleja, mutta ne kuivattavat vain finnin päällä olevan ihon. Kannattaa ennemmin valita finneille kehitetty täsmätuote, joka imeytyy syvälle ihohuokosiin ja nopeuttaa paranemista sekä ehkäisee arven muodostumista.

Jos et mitenkään voi vastustaa kiusausta ja näppylän puristaminen tuntuu ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta, muista hyvä hygienia. Levitä iholle etukäteen desinfioivaa ainetta. Koske näppyyn vain hyvin pestyillä käsillä. Käytä vielä lopuksi antiseptistä rauhoittavaa ainetta, kuten teepuuöljyä.

Aina kotihoito ei kuitenkaan riitä. Jos finnejä on paljon ja ne ovat erityisen kipeitä, kyseessä saattaa olla ihon bakteeritulehdus eli akne. Ihotautilääkäri osaa arvioida tällöin hoidontarpeen.

Onnea matkaan taistelussa finnejä vastaan!